Обучение

Самоотбрана

Нашите Крав Мага тренировки имат за основна цел развитието на уменията ви така, че да подобрите вашата способност да се справяте с всякакъв вид заплаха.

Това не е спорт за практикуване в ринга / доджото / осмоъгълника или предназначен за състезания, това е метод за самоотбрана.

В клуб КРАВ МАГА СОФИЯ, една тренировка е с продължителност от 1ч.15м. до почти 2 часа и е разделена на няколко части: загрявка, мускулно натоварване, боен спаринг и разбира се няколко техники за самоотбрана, присъщи на Крав Мага.

Контактен бой

Заплахата на улицата основно се отличава със следните особености:

Атакуващият може да бъде доста по-едър и по-силен от вас и да се биете или защитавате, може да е доста трудно или невъзможно – за разлика от спорта, където в борбата като цяло, хората са в категории според теглото им. Жената принципно има 30% по-малко мускулна маса при същото тегло като мъжа.

В реални ситуации, атаката често е неочаквана, агресорът принципно изчаква момента, когато ние сме по-слаби, обезпокоени или заети. Атаката може да включва няколко атакуващи. Тогава вие не сте в спортно облекло и предварително загряти.

Освен това, агресорът може да е под въздействието на наркотици, следователно по-малко чувствителен на болка. Атакуващият може да бъде или да не бъде трениран в различни бойни изкуства… И не на последно място, на улицата няма рефер или треньор, който да ги спре.

Ефективни техники

Ние развиваме умения в четири направления: Физическо – Техническо – Умствено и Тактическо. В Крав Мага акцентът е върху уличните ефективни техники за самозащита, които могат да се използват успешно във всяка ситуация също и от жените.

Ако нашият живот е застрашен, ние може да използваме всякакъв вид техника, за да оцелеем и наблягаме на ударите в жизненоважните точки.

Отговорът обаче трябва да бъде пропорционален на заплахата, т.е. няма да счупим врата на някого заради силното му ръкостискане.

Често задавани въпроси

Не, единствено не трябва да имате тежки здравословни проблеми (сърдечно-съдови нарушения). Също така редовният трениращ трябва да предостави медицинско свидетелство, което позволява практикуването на т.нар. спорт "пълен контакт". Този сертификат е валиден за 1 година. И не на последно място, необходима е добра мотивация и сериозност. Всеки напредва с различна скорост, защото някои хора са просто по-добре подготвени физически и може би по-талантливи. Ето защо се изисква редовност в тренировките, защото Крав Мага - това е инстиктивна работа.

За да започнете Крав Мага, вие не трябва да сте атлет или в много добра спортна форма. Въпреки това, необходимо е да се постигне определено физическо ниво след време, защото вие не може да се защитавате ефикасно, ако кондицията ви е прекалено слаба. Вие можете да практикувате и други спортове паралелно с Крав Мага за подобряване на вашата издръжливост, мускулен тонус, гъвкавост.

Не, техниките са лесни за запомняне и прости. Нашият първи отговор на една заплаха е инстиктивният отговор, ето защо не трябва да са сложни. Това, че техниките са лесни за изпълнение е от голямо значение. Вашият мозък трябва да си ги спомня лесно. Това, че са лесни не означава, че в техниките липсва техничност и детайли. Детайлите имат своето значение за ефективността на техниката.

Има не само различия между федерациите на Крав Мага, но и във вида Крав Мага - има основно 3: този, който знам и преподавам е Крав Мага за граждани (това е вида, който е популяризиран), вторият вид е предназначен за полицията или силите за сигурност (там се прилагат повече ключове и техники за контрол) и накрая военните имат също някои специфични техники (те са по-смъртоносни).

Всеки може да учи и използва Крав Мага. Смятам, че може да бъде преподавана на хора над 15 годишна възраст. Въпреки това, някои Федерации организират курсове за деца. Аз не преподавам на деца поради няколко причини.

На първо място, подходът, когато става въпрос за преподаване на млади хора се различава, съдържанието на уроците трябва да е различно. Аз нямам обучението за това, а също и време (ние имаме само няколко тренировки седмично). Имам предвид и факта, че обучението на 8 годишно момче в група от възрастни, също ще повлияе негативно на курса. Някои трениращи не са склонни да провеждат спаринг с жена, затова се учудвам как би било, ако е дете. Окуражавам жените и мъжете да се обучават заедно, по-голямата част от агресията идва от мъжете.

Умът на едно дете е различен и преподаваните техники могат да се използват по грешен начин, съученик например и аз нося повече или по-малко отговорност за това. Смятам, че 15 години е долната граница: физически структурата на тялото е по-възрастна и това е възраст, когато на тийнейджъра законът позволява повече свобода, така че по отношение на закона е по-отговорен за действията си. Хлапето може също така да ангажира собствените си родители в някои изпитания.

Да, подходяща е, защото използваме удари в болезнени за тялото места и Крав Мага не набляга на силата. Такива удари може би са единствения шанс да избягате от опитен агресор, който често е по-тежък с 40 кг. и по-висок с 20 см. Крав Мага е система, създадена да работи за всеки. Ако размерът оказва значение, тогава тази техника не е правилно избраната Крав Мага техника.

Освен това, тренировките ни протичат по такъв начин, че да не увреждаме спаринг партньора си. Крав Мага няма претенциите да ви направи "жената-чудо", но най-малкото ще ви помогне да не се вцепените и да приложите някои "мръсни номера" автоматично, когато се сблъскате със стресираща ситуация.

Ние се бием по време на спаринг-схватки (спарингите са важни за развиването на нашите умения, наблюдателност и реакции), но в по-голямата си част те представляват "мек контакт", с продължителност 10 минути на тренировка. Като ние правим спарингите с бавна скорост и ниско въздействие през повечето време на ниво Начинаещи. Спарингите с т.нар. "твърд контакт" са задължителни в изпитите за степените започващи от Зеления колан (включително).

"Тренирай безопасно" е популярно мото в Крав Мага. Една от причините, поради които Ими отрече състезанията, е, че там нараняванията се получават много по-често.

В Крав Мага има 2 системи за степени ("Колан" и "Емблема" - "Patch") в зависимост от Федерацията. Принципно, един колан се равнява на две емблеми.

Системата за степени "Колан" е по-традиционна, с бял, жълт, оранжев, зелен, син, кафяв и черeн, а след това "Darga" или Данове. Това е системата, която използваме в клуб КРАВ МАГА СОФИЯ, който принадлежи към FEKM-RD (Европейската Федерация по Крав Мага).

Въпреки това, дипломирането с черен колан варира и зависи от Федерацията. Във FEKM-RD тoва отнема 5-6 години минимум или дори повече, в IKMA около 10 години. Програмата между Федерациите също се различава, не всички степени черен колан имат същата програма. Системата "Колан" се използва в IKMA, FEKM-RD, IKMF-AC.

Системата за степени "Емблема" е 5 нива за начинаещи, 5 нива за средно напреднали, следвани от Expert - 5 нива, и Master - 5 нива. Ние считаме, че черен колан е Експерт Ниво 1. Системата "Емблема" се използва главно в IKMF, KMG, IKM и всички училища, които са били в контакт с IKMF. Степента Инструктор в системата "Колан" се дава след няколко изпита. G1 е първата степен за Инструктор в системата "Емблема" след няколко седмици обучение.

Да, от Ноември 2017 г. клубът е свързан с FEKM (Европейската Федерация по Крав Мага). FEKM използва системата на коланите, според правилата, КРАВ МАГА СОФИЯ клуб, може да присъжда степени на трениращ до кафяв колан, включително, в София - без да е необходимо пътуване в чужбина за тези изпити.

Изпитите за черен колан се провеждат във Франция два пъти годишно. Успехът на изпита ви дава черния колан. Процентът на неуспеха е повече от 50% сред всички претенденти и 75% при първото представяне на изпита. Получаването на черен колан във FEKM е трудно.

Да, но ще трябва да направите най-малко 2-3 пътувания до Франция, за да получите няколкодневни семинари (т.нар. "Дълги семинари", всеки от които е повече от 3 дни). Преминаване на изпита и валидна диплома за първа медицинска помощ. Тези семинари са необходими, за да се получат подходящи педагогически знания и техническа помощ.

Екипировка

Boxing gloves

Ръкавици

Препоръчително е ръкавиците да са като в бокса (затворени).

ММА ръкавиците са разрешени за опитни практикуващи, за определена форма на борба, но не се препоръчват във FEKM-RD. Затворените ръкавици предпазват очите на партньора ви от неволно нараняване. ММА ръкавиците позволяват захвати и повече възможности. Оторизираните ръкавици във Федерацията са боксовите ръкавици. Протектор за зъби: ползата му се подразбира.

Groin guard

Протектор за слабините

Както мъжете, така и жените се нуждаят от протектор за слабините.

Крав Мага се стреми в поразяването на жизненоважни точки. Безопасността е преди всичко. По-голямата част от самоотбраната ни включва удари в слабините. Ако избягвате да удряте в тази зона, има голяма вероятност да пропуснете целта и в реална ситуация. Трябва да сме готови да раздаваме и получаваме ритник в областта на слабините.

Helmet

Възможни допълнения

Препоръчва се протектори за пищялите.

Протектори за колената също може да се използват. Шлем и накрая, за жените - протектор за гърдите. За тренировките с пистолети, ножове и палки, ние използваме пластмасови модели. Никога не тренираме с истински оръжия. Защитата е не само за вас, но и за вашия спаринг партньор.

Начало Инструктори Програма График